pátek 27. února 2015

Najdi svoji vůni a poznej svůj osud

Poslední dobou na mě odevšad vykukují seznamy, inspirace a nápady na to, jak najít své životní poslání, svůj jedinečný talent. Tak nevím, jestli se s tímto roztrhl jen můj pytel, nebo i ten váš. Každopádně jsem se rozhodla, že taky přidám svou troškou do mlýna.
Nejjednodušší, nejlogičtější a nejrozšířenější rada je najít činnost, která vás baví tak, že byste ji dělali i zadarmo. Když ji vykonáváte, nevnímáte čas, okolí, zajímá vás jen ta daná věc. Najednou zjistíte, že už pečete/píšete/šijete/kreslíte 5 hodin a vůbec nejste unavení. Nevím, jak u vás, ale můj případ toto rozhodně není. Jediná činnost, která všechny tyto atributy splňuje je u mě...spánek. Neznáte někoho, kdo si vydělává spánkem? Všechno ostatní, ať mě to sebevíce baví, by mě bohužel tak nenaplňovalo, kdybych to dělala 10 hodin každý každičký den. Už jako malá jsem u ničeho pořádně nevydržela - vystřídala jsem všechno od šachistického kroužku, přes kytaru až ke stolnímu tenisu a turisťáku. Dokonce jsem chvilku chodila i do kroužku kreslení, to když se moje učitelka výtvarky rozhodla, že mě naučí kreslit...no, nenaučila. 
A tak jsem si řekla, že na to svoje poslání půjdu z jiné strany...od nosu. Když nám něco nejde pod nos nebo nevoní, tak je to věc, která se nám nelíbí a kterou nechceme dělat. Často si jídlo před snědením pořádně očicháme. Tak si tak myslím, že by nám mělo vonět i to, co děláme.
U mnoha lidí, mě nevyjímaje, funguje vůně jako nejlepší připomínač. Všechny ostatní smysly jsou až za ní. Když ucítím nějakou vůni a vzpomenu si, odkud ji znám, vrátím se na to místo. Je to více než jen vzpomínka na dané místo, jsem prostě tam, v daném čase, prostoru, s pocity, které jsem v tu doba prožívala. Poslední dobou se velmi rozmáhá použití vůní jako velmi účinné marketingové triky.
Pamatujete si na lektvar lásky Amorův šíp v Harrym Potterovi? Elixír voní každému jinak, podle toho, co daného člověka přitahuje. Jednoduše prostě voní stejně jako jeho láska. Třeba Hermioně voněl jako čerstvě posečená tráva a nový pergamen.
V mém by byl určitě také závan čerstvě posečené trávy. Živit se jako sekačka trávy mě ale zrovna neláká. Taky jako správná žena narozená ve znamení býka miluju parfémy, ale většinou jen ty svoje. Některé mi naopak hodně nevoní. Práce v parfumerii to tedy určitě nebude. Moje láska jde určitě cítit vůní kávy a čerstvě vytištěné knihy a asi taky čokolády. A jaké poslání z toho vyplývá - pražička kávy, servírka v kavárně, tiskařka knih, prodavačka v knihkupectví, pekařka čokoládových pralinek nebo dortů... Vyberte nejpříznivější ingredience, protřepat, nemíchat a...mám tu svoje životní poslání - tak třeeeebaaaaaa kavárna v knihkupectví s prodejem čokoládových pralinek. Hmmmmmmmmmmmm...... :-)
A jak voní vaše láska?

Žádné komentáře:

Okomentovat