pondělí 27. června 2016

Caroline Kepnes - Ty

Hmmm...tak co na tohle říct. Na jednu stranu opravdu zajímavá a velmi čtivá knížka, na druhou pro mě nereálné postavy a pocit, že z toho autorka mohla vytřískat mnohem mnohem více.
Masivní reklama a pochvalné komentáře všude kam jsem se podívala způsobili, že i já jsem podlehla a když jsem tuto knížku viděla v knihovně, okamžitě šla se mnou. Naštěstí jsem si ji jen půjčila, protože kdybych si ji koupila, tak bych ji štandopéro zase poslala dále. 
Hlavním hrdinou a vypravěčem knihy je mladý knihkupec Joe, který se na první pohled zamiluje do Beck, která nenadále vstoupí do jeho knihkupectví a koupí si pár knih. Vypadá to jako hezký romantický příběh. Kdyby Joe nebyl psychopatický úchyl a Beck nejistá exhibicionistka. Joe se rozhodne, že Beck je rozhodně ta pravá a jeho cílem je odstranit všechny překážky, které by mohly bránit jejich dokonalému vztahu. On totiž nejlépe ví, co Beck potřebuje. Někde jsem četla, že hlavní hrdina je prý přes všechna negativa sexy a držíte mu palce. To jako fakt?!!!
Tak nevím, asi jsem nějak zaspala dobu, kdy se jako ideální partner prezentuje kontrolou posedlý Mr. Grey a pošahaný stalker, který vás miluje tak, že vás všude sleduje, nabourá se vám do emailu, vleze do bytu, odkud si odnese vaše spodní prádlo a pro vaše dobro zabije pár vašich kamarádů. Já mu teda rozhodně nefandila, ani mi nepřipadal sexy. Co mu musím přiznat, je pochopení. Autorka jeho myšlenkové pochody popsala brilantně a vy naprosto chápete zvrácenost jeho představ a myšlenek, kdy si je jistý, že všechno dělá pro svou lásku a vztah. A že vlastně nic co udělal, není špatně. Tím více vám z toho běhá mráz po zádech. Na druhé straně je podle Joea dokonalá Beck, která je naprosto mimo. No, v mládí nás bylo celkem mimo více. Ale ona je navíc poměrně nesnesitelná pozornost hledající exhibicionistka. Tuto dvojici ještě doplňuje Beckina snobská kamarádka a její bývalý přítel, který je tak trochu feťák. Prostě co postava, to drahokam. Ne, že bych si potrpěla na vymazlené pozitivní hrdiny, ale toto už mi přišlo trochu hodně.
Další věc, před kterou neutečete, jsou všudypřítomné odkazy na filmy, písničky, básničky, knihy současné popkultury. Autorka nezapře své povolání popkulturní novinářky. Určitě to některým lidem bude připadat jako vrstva navíc, jako propojení, ale pro mě to bylo hlavně otravné. 
Teď to skoro vypadá, jako by to byla nejhorší kniha všech dob. To není. Je rozhodně hodně čtivě napsaná, čte se skoro sama a já to stihla za dva dny. Ale bohužel ne proto, že bych se od ní nemohla odtrhnout a napětím ani nemohla jít spát. Protože kniha od začátku najede na jeden vzorec, který se točí pořád dokola až do konce. Což je škoda, protože já se moc těšila na nějaké to překvapivé "wow, tak to jsem teda nečekala". 
Jednou z nejvíce opěvovaných věcí je forma psaní. Autorka píše jazykem hlavního hrdiny, který přímo oslovuje svou vysněnou lásku. Má to působit ještě více paranoidně, klidně se podobná věc může stát i vám. Forma psaní je rozhodně originální, celý příběh je vyprávěn z pohledu Joea, který před čtenáři nic netají, právě naopak. To je na knize dost fascinující, tak trochu přímá linka do hlavy psychopata.
A ještě jedno varování nakonec, pokud je někdo citlivější - kniha je poměrně hodně vulgární a sexuálně explicitní. Na romantiku si v tomto případě moc nehraje.
Chcete si sami ověřit, jak na tom tahle knížka je?

Žádné komentáře:

Okomentovat