sobota 4. listopadu 2017

Francois Lelord - Hektorova cesta aneb hledání štěstí

Od jisté doby jsem vůči knihám slibující nalezení štěstí a splnění přání poněkud podezřívavá. Tak jsem trochu opatrně přistupovala i k této knize. Ale vzhledem k tomu, že už jsem o ní párkrát slyšela pochvaly, rozhodla jsem se dát Hektorovi šanci.
Knížka je útlá a čtivá, takže ji budete mít za chvilku přečtenou, pokud si ji tedy nebudete šetřit a vychutnávat. Jazyk použitý v knize je jednoduchý, možná bych řekla až naivní, zpočátku kniha vypadala jako text pro děti, ale postupem času zjistíte, že pro děti to nebude. Nicméně díky jednoduchosti jazyka je mile jednoduché i hledání štěstí. Díky knize zjistíte, že cesta ke štěstí vlastně nemusí být (a ani není) přehnaně složitá a komplikovaná.
Hektor je mladým psychiatrem ve velké bohaté zemi. Přestože je mladý, je poměrně úspěšný, jeho pacienti jsou s ním spokojeni a tak stále přibývají. Díky tomu se stane, že k němu přichází stále více lidí, kteří nejsou ve svém životě spokojení. A jedná se zpravidla o lidi dobře oblečené, poměrně bohaté, kterým vlastně nic zásadního neschází. 

Jen si nejsou jistí, zda jejich práce je ta pravá, zda si vzali tu správnou osobu. Vlastně pochybují o celém svém životě i jeho jednotlivých částech a místo, aby sis jej užívali, jsou nešťastní. Sám Hektor jim nedokáže tak úplně pomoci a je z těchto lidí čím dál unavenější a nešťastnější, až si musí vzít dovolenou. A protože je to zodpovědný psychiatr, využil svou dovolenou na hledání štěstí. Na své cestě Hektor projezdil několik částí světa, setkal se s různými lidmi, od nejbohatších po nejchudší a vůbec prožíval různá dobrodružství. Ale hlavně se na cestě všech lidí nezapomněl ptát, co znamená štěstí. Všechny poznámky si poctivě zapisoval a tak vznikl soupis ponaučení štěstí. 
Některé z bodů vybírám níže.
Ponaučení č. 1: Dobrý způsob, jak si pokazit štěstí, je porovnávat.
Ponaučení č. 3: Hodně lidí vidí své štěstí jen v budoucnosti.
Ponaučení č. 7: Je mylné se domnívat, že štěstí je cíl.
Ponaučení č. 15: Štěstí je, když se cítíme plně naživu.
Ponaučení č. 20: Štěstí je způsob, jak na věci nahlížíme.
Pro každého budou ty top ponaučení nejspíše jiné, přesto všechny mají něco do sebe. A určitě se budou v průběhu času měnit. Občas je potřeba si štěstí znovu připomenout. A přesně pro tohle si kniha zajistila stálé místo v mé knihovně.

Žádné komentáře:

Okomentovat