středa 27. dubna 2016

David Duchovny - Kráva nebeská

A protože má každá knížka v mé knihovně svůj příběh, tak přidám i tenhle. Tento dáreček mě doma čekal po navrácení se z dovolené. Jen tak, pro radost. Svůj účel opravdu splnil. No jo, je to tak, musím se přiznat. Za dob mého mládí jsem byla každý týden přilepená u televize a zálibně sledovala agenta Muldera v tom extra slušivém obleku. A pak z toho měla děsivé sny. Ale nebojte, Kráva nebeská není strašidelná. Navíc David Duchovny je jen spoluautor. Celý příběh sepsal na základě vyprávění krávy Elsie Bovaryové, která bohužel do svých kopyt neumí vzít propisku a vyťukávat knížku jedním rohem na počítači by zřejmě trvalo moc dlouho. Tato kniha je jejím autorským příběhem, ztřeštěnou pohádkou trošku šmrncnutou New Age.
Elsie je taková normální kráva. Žije si svůj šťastný život uprostřed stáda dalších krav a všech ostatních zvířat na farmě v Americe. Je smířená s tím, že jednou - až vychová telátka - někam zmizí, stejně jako zmizela její i všechny ostatní maminky. Stejně ale po své mamince tajně teskní. Jednoho krásného dne se v Elsie a její nejlepší kamarádce začnou bouřit hormony a při tajném návštěvě býků spatří to, co by kráva nikdy spatřit neměla. Najednou pochopí, kam mizí všechny maminky - na jatka. Elsie nehodlá jen tak nečinně přihlížet svému osudu a proto se rozhodne, že se vydá do Indie, země krávám zaslíbené. A protože na farmě se nic neutají, brzy se k ní přidá i prase Jerry a krocan Karl, kteří také sní o svobodném životě. A tak začíná největší dobrodružství zvířátek od té doby, co se ztratil Nemo.
Zábavné je i pozorování lidského světa z hlediska krávy. Jak říká sama Elsie, má v životě na práci zábavnější věci než chápat lidi. 
Nevěděla jsem, jak si vysvětlit to, co jsem spatřila. Celá rodina tam jen mlčky seděla a dívala se na osvětlenou bedničku. Všichni byli úplně zticha a nehýbali se, jako by ta bednička byla jejich Bohem a ten na ně mluvil. Vypadali uchváceně a zároveň znuděně. K tomu jedli ze sáčků něco, co hodně křoupalo, a pili barevnou bublinkovou vodu z nádob větších než můj čumák. Asi nějaký náboženský rituál, prolétlo mi hlavou.
Celá kniha je jako třešnička na dortu, kterou slupnute skoro na posezení za jedno nedělní slunné odpoledne. Příběh je zábavný a vtipný a kapitolky krátké. Za začátku sice Elsie pořád odbíhá od tématu (co byste taky chtěli od začínající spisovatelky-krávy), ale hned po prvních pár kapitolách se příběh rozvine a svižně uhání pryč. Díky vtipnosti a ztřeštěnosti knížce odpustíte i očividné nesmysly. V pohádkách je přece možné všechno.
Knihu jsem četla v českém překladu a tady musím vzdát hold i překladatelce Janě Jašové. Moc hezky knížku ukotvila v českém prostředí s narážkami na české filmy i zpěváky. Zachovala ducha i svěžest originálu, který však učinila stravitelnější pro české čtenáře. 
Takže pokud máte náladu na trochu relaxu, nepožadujete od knížky vysoce sofistikované pasáže a psychologické vykreslení, bude Kráva nebeská tou pravou volbou.
Jestli rádi hledáte nejlepší ceny, můžete to zkusit tady.

Žádné komentáře:

Okomentovat