sobota 9. dubna 2016

Sofi Oksanen - Očista

Tak tenhleten dáreček za mnou přijel až z Estonska po mém vysloveném přání něčeho, co cvrnkne do nosu. Třistadevadesát stran této knihy asi nebylo jen tak lehounké cvrnknutí. 
Poté, co jsem nadšeně líčila film o historii Estonska, bylo pojato podezření, že by se mi mohla líbit nějaká beletrie na pozadí dějin této země. Tak obdarovatel zašel do talinnského knihkupectví a milá paní prodavačka mu doporučila tuhle knížku. Knížku, z jejíž filmové adaptace jsem byla nadšená.
Což není problém, ve filmu jsem se v historických obdobích trochu ztrácela, tak jsem si řekla, že to konečně pochopím v knížce. A co si budeme povídat, varianta, že první zhlédnu film a poté si přečtu knížku, je rozhodně lepší než ta opačná. Film je pouze ve velmi vzácných případech stejně dobrý jako knížka. Očista je ovšem čestná výjimka. Filmové zpracování je velmi podařené a knížku věrně následuje a herecké výkony jsou opravdu úžasné...a k tomu to pochmurné zpracování estonského venkova. No, ale pojďme ke knížce.
Sofi Oksanen je estonsko-finská spisovatelka a když se podíváte na její fotku, vypadá jak čarodějka. Nedá mi to, abych ji sem nevložila. Za svou tvorbu získala mnoho cen - finských i jiných. Zejména za Očistu, která je označována jako její nejlepší dílo.
Sofi Oksanen
A čarodějná je i tato její knížka. Rozhodně je silná a přichází první velké varování - rozhodně je hodně drsná. Na samotné obálce knihy je varování, abyste knížku nečetli před spaním, protože přináší noční můry. O dost drsnější než knížka mi ale přišel film, kde byly všechny násilné scény vyobrazeny do posledních podrobností. Ne, že by v knížce nebyly popsány velmi podrobně, ale u knížky už tak nějak závisí na vás, jestli naplno zapojíte svou fantazii nebo řádky radši rychle přelétnete. Takže pokud jste citliví na násilí na ženách, nebude se vám tato kniha číst vůbec dobře.
A jedno silné poselství - život může být pěkná ..... Nechci psát do recenze sprostě, ale u této knížky se to prostě nedá vyjádřit jinak A někdy s tím nic nenaděláte. Všem hrdinkám stačil téměř jeden okamžik na to, aby jejich zbývající život nestál za nic. Počínaje Zarou, která odjela pracovat do Německa do hotelu, ale byla zatáhnuta do nucené prostituce. Pokračuje Aliide, která se v mládí zamilovala do muže, který však miloval a byl vdaný za její sestru. A tato láska byla tak posedlá a zničující, že zruinovala život Aliide i všech okolo. Její sestra Ingel se prostě jen zamilovala a vdala za německého muže Hanse, který spolupracoval s Němci. Svou spoluprací pořádně zavařil celé rodině, jejíž členové byli následně vyslýcháni komunisty. A co nestihla v životě Ingel pokazit komunistická okupace, to dokonala sama Aliide.  Ke zničení životů Aliide i Ingel ochotně dopomáhala tehdejší doba, která si v ničení životů lidí poměrně libovala - ruská okupace, válka, německá okupace, sovětská okupace, budování komunismu. 
Já mám moc ráda ženské příběhy a kniha ukazuje sílu žen. I když někdy tu sílu dodává posedlost mužem. Jednotlivé ženské hrdinky nejsou černobílé, dokáží udělat ty nejhorší věci, ale zároveň se i obětovat pro druhé. A díky své obětavosti i očistit svou vinu.
Kniha je vyprávěna střídavě z hlediska Zary a Aliide. Aliidiny vzpomínky sahají až do roku cca 1930, takže na pozadí jejích vzpomínek se odehrává historie. Kromě střídání vyprávění se střídají i časové úseky a místa vyprávění a knihu je třeba číst poměrně pozorně. Já byla ráda, že jsem si předtím estonské dějiny vygooglila a aspoň jsem zhruba věděla co a jak, protože jinak bych se nejspíš ztrácela.
A moje poslední poselství - Československo rozhodně nebyla jediná zemička zmítaná dějinami. A některé jiné to odnesly mnohem hůře.
Na CSFD najdete film zde

Žádné komentáře:

Okomentovat