středa 8. února 2017

Petra Braunová - Klub radostí dnešního dne

To je tak, když si o půl hodiny spletete odjezd vlaku a na nádraží je prodejna levných knih. Tedy o půl hodiny dopředu naštěstí. A ty levné knihy mají na hlavním nádraží v Ostravě. Dostatek času si je pořádně projít a prozkoumat. No a protože jsem neměla do vlaku žádnou knížku, brousila jsem si na nějakou zuby. Výběr padl na Klub radostí, zaujala mě obálka, po namátkovém výběru stránek vypadala čtivě a byla dostatečné tlustá, aby mi vydržela aspoň na tu cestu. Nakonec byla mnohem více než jen knížka na ukrácení cesty vlakem. Jakmile jsem se začetla, už jsem se od ní nemohla odtrhnout a dokončila ji ještě ten stejný den krátce před půlnocí.
Nedávno jsem na facebooku viděla skupinu nebo stránku s názvem úsměv každý den nebo radosti každého dne. Pokud si tuto knížku přečtete, skoro vám garantuju, že už do žádné takové skupiny rozhodně přispívat nebudete.
Kniha je takovým varováním před přílišnou otevřeností na internetu. Nikdy nevíte, kdo sedí na druhé straně a čte vaše emaily. Nebo ještě více před falešně anonymním světem facebooku. Je označována jako psychothriller a rozhodně spousta postav je tam dost psycho. Splňuje i druhou část slova, je čtivá a napínavá.
Hlavní hrdinka Monika založila na facebooku skupinu Klub radostí dnešního dne, do které různí lidé přispívají a dělí se o každodenní všední i nevšední radosti. Zároveň s Monikou sledujeme také ostatní členy skupiny a jejich osudy. Tady malinká výtka. Na můj vkus už tam bylo moc postav. Mám ráda spíše méně propracovanějích postav než více. Za chvíli se v nich začínám ztrácet. Ale tahle moje výtka směřuje téměř ke každé knize, kde je víc než asi pět postav, takže to neberu jako negativum knihy. Monika je ve skupině, kde píše pod různými jmény, i v samotném životě poměrně schizofrenní osobnost. Dostává v knize dost prostoru, vy ale nevíte, kdy mluví pravdu a kdy si vymýšlí. Už ze samotného vyprávění a toho, jak jedná s ostatními lidmi, poznáte, že je to poměrně silně narušená osobnost. Někdy vám jí přijde až skoro líto, někdy si říkáte, že se jí přece tak moc nestalo, aby to ospravedlňovalo činy, které provádí lidem okolo sebe. Od jejího jednání se více či méně odmotávají i nitky osudu dalších postav.
I když jsem knížku přečetla hodně rychle na jeden záběr, celkem dlouho jsem o ní potom přemýšlela. Myslím si, že nejlepší je na ní závěr, ke kterému se pomalu propracováváte. Možná pro někoho tušený, ale pro mě rozhodně ne. Ten závěr, ke kterému spějí situace, kdy je něco opravdu špatně a  do toho se zamotá spousta domněnek a vlastních vysvětlení, které se nabalují na sebe. Kam až může vést to, když si hrajete s ohněm a životy lidí okolo sebe, i když jen těch, které máte ve svém virtuálním okolí. Ale konec samozřejmě prozrazovat nebudu.
Pokud Vás popis zaujal, nejlepší cenu si můžete najít na Heuréce. Anebo možná ještě v těch levných knihách.

Žádné komentáře:

Okomentovat