úterý 25. dubna 2017

Timothée de Fombelle - Tobiáš Lolness

Další dětská knížka, která vlastně není (jen) pro děti. Ti Francouzi to fakt umí. I když oproti Malému princi, kterého podle mého mínění děti nepochopí vůbec, tuto knížku pochopí i děti, pro které je primárně určena.
Ta moje byla souborné vydání, která zahrnovala oba dva díly - Život ve větvích i Elíšiny oči - a jako bonus nádherné ilustrace. Na přenášení to není moc praktické, ale pořád lehčí než Harry Potter. Ale o nic méně napínavé. Opravdu jsem byla při čtení ráda, že mám rovnou komplet a nemusela jsem tedy čekat na druhý díl.

Kniha, ač je primárně pohádkou určenou pro děti, rozhodně zabaví i dospělé čtenáře. Děti budou se zatajeným dechem sledovat dobrodružství odvážného a za každých okolností spravedlivého a milého Tobiáše a jeho neméně odvážné a krásné kamarádky Elíši. Dospělí v knize kromě zábavného příběhu najdou i širší ekologický rozměr a otázku přístupu k cizincům a jiným rasám. Některé části až mrazivě připomínají nacistické koncentrační a pracovní tábory. 
Knihy pro děti občas dospělým připadají naivní, jednoduché a předvídatelné. Tobiáš možná občas malinko předvídatelný je. Respektive hlavní konec je předvídatelný naprosto, je to přece pohádka. Ale rozhodně umí čtenář udržet v napětí. Každou kapitolu se otevírají nové a nové zápletky a každá kapitola končí záhadou a drží vás v napětí stejně jako díly telenovely. Narozdíl od ní, však de Fombelle začne další kapitolou vyprávět úplně jiný příběh a postupně odhaluje rozuzlení a pokračování dalších Tobiášových dobrodružství.
Po úvodní megachvále tedy i něco z obsahu. Tobiáš je človíček ze stromového lidu. Sám měří o trochu více než 1 milimetr a ostatní človíčci žijící na obrovském stromě na tom nejsou o moc lépe. Tobiášův otec Sim je význačný vědec, který však upadne do nemilosti a spolu se svou rodinou je poslán žít do vyhnanství do neoblíbených spodních větví. Tam se Tobiáš seznámí se svou novou kamarádkou Elíšou. Ale jednoho dne je Sim i se svou ženou zajmut a Tobiáš se vydává na dlouhou cestu za jejich osvobozením, která se nakonec stane záchrannou akcí celého stromu.
Garantuji vám, že do Tobiáše se zamilujete okamžitě, neméně do odvážné Elíši, roztržitého profesora Sima i jeho krásné manželky. V knize je ještě spousta vedlejších postav a jejich příběhů, které se do sebe vzájemně zaplétají a mají v příběhu svůj důležitý úkol. Takže budete držet palce a bát se o mnohem více postav než jen o statečného Tobiáše.

Žádné komentáře:

Okomentovat