čtvrtek 9. května 2019

Hana Marie Körnerová - Heřmánkové údolí

Tak jo, u téhle knížky bylo celkem jasné, že se mi bude líbit. Za prvé moje oblíbené téma - ženský osud, k tomu přidaná samota a zajímavé Sudety a chvála všude okolo. Jediná obava byla, aby to nebylo moc červenoknihovní. Nebylo. :-)
Příběh začíná v roce 1946, kdy sedmnáctiletá Anna přijíždí z Ruska do poválečného Československa. V Anniných představách se jedná o zemi zaslíbenou a její příbuzní, kteří se uvolili se o ni postarat, jsou pro ni pohádkově bohatí. Nicméně po příjezdu zjistí, že věci nejsou tak, jak si představovala. Její příbuzní se o ni nedokáží postarat a tak jí našli budoucího manžela. A tak se Anna ocitá v hostinci v Heřmákovém údolí, kde začíná její přerod v silnou, obětavou a sebevědomou ženu.

Je pravda, že kniha mě vtáhla hned od prvních řádků. Byla radost sledovat Annu, jak se z plaché dívenky stává silnou a nesobeckou ženou. Myslím, že naprosto každého u čtení napadne věta "jak to proboha mohla všechno dokázat". Protože, když knihu čteme z dnešního pohledu, kdy máme k dispozici veškeré technické vymoženosti, je téměř neuvěřitelné sledovat hlavní hrdinky. Příběh celé knihy se odehrává v 6 letech, od Anniných 17 do 23 let. I když z toho množství událostí v knize budete mít pocit, že muselo být popisována snad 20 let. Nicméně Anna ve svých 23 letech už má 5 dětí, do toho se zvládá starat o hostinec, později chodit do práce a živit rodinu. Další věc, která mě u čtení napadla bylo, jestli to vůbec měla zapotřebí. Ale to je uvažování z dnešního pohledu. Hlavní hrdinka se ani nelituje, ani si nestěžuje, jak má těžký život. Prostě "jen" přes všechny nesnáze dělá co je podle ní třeba a důležité. 
Dalším zajímavým aspektem knihy bylo sledovat, jak Annin život ovlivňuje politická situace. Na začátku, respektive spíše v minulosti, to byla válka, poté poválečné budovací období a nástup komunismu se svými represe, které si bohužel našli cestu i do těchto vylidněných oblastí. Často se politické události životů hrdinů pouze z dálky dotýkají, ale Annin život byl jimi přímo utvářen.
Podtrženo sečteno. Hodně doporučuji. Čtivá ženská knížka o nelehké době a nelehkém životě, která chytí za srdce bez patosu a sebelítosti. Já z ní byla nadšená.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat