pondělí 7. srpna 2017

Lucy Diamond - Kavárna na pláži

Teploty stoupají a přichází čas nenáročného letního čtiva. Tahle knížka byla přesně to, co jsem od ní čekala. Čtivá, jednoduchá, milá. Myslím, že v originále bych si ji užila více, ale ani v češtině nebyla k zahození. A kdo by nechtěl mít kavárnu na pláži? I když ne zrovna v Karibiku, ale jen v Británii. 

Hlavní hrdinka Evie je prý černou ovcí rodiny. Tak trochu ztřeštěná, trochu bláznivá, trochu snílkovská ale hlavně neusazená. Ve 32 letech hotová katastrofa! Poté, co zemře její milovaná teta Jo a odkáže jí milovanou kavárnu na pláži, je tak trochu hozena do vody. Podle názoru jejich blízkých by měla nevítané dědictví okamžitě prodat a soustředit se na studium pedagogiky. Protože tohle přece ona nemůže zvládnout. Ale tentokrát se Evie rozhodne sama a všem navzdory začne v té vodě plavat. Odstěhuje se z Londýna do pidivesničky na pláži a snaží se pokračovat v práci její tety a světe div se, daří se jí to. 
Kniha není návodem na to, jak vybudovat úspěšnou kavárnu. Rýpalové budou namítat něco o povoleních, vzdělání a hygieně, ale asi jim to nic nebude platné. Intelektuálové budou namítat něco o černobílosti postav a neschopnosti hlavní hrdinky uvažovat tak nějak samostatně, ale ti tuhle knížku nejspíš nebudou číst. No a skeptici budou pochybovat o řadě katastrof a následných šťastných náhod. Když umlčíte své vnitřní rýpaly, intelektuály a skeptiky a budete od této knihy čekat jen odreagování, užívání si nostalgické atmosféry v kavárně na pláži a soudržnosti na anglické vesničce s pořádnou dávkou romantiky, skvěle si ji užijete. Knížka hezky plyne, je čtivá a poměrně vtipná. Je v ní dost katastrof a překážek, takže není nudná. A hlavní hrdince budete držet palce. Protože kdo z nás se občas nezasní nad tím, že ze svého "normálního" života uteče do kavárny na pláži?
Pokud máte slabost pro Británii, kavárny a nevadí vám knížka, u které vůbec nemusíte přemýšlet a zhruba už od dvacáté stránky víte, jak dopadne, ale rádi se necháte překvapit, jakými zvraty hlavní hrdinka projde, je tohle přesně pro vás. Servírujte k ledové kávě na pláži, u rybníka nebo aspoň na balkonu. A mějte po ruce kousek nějakého skvělého dortu, protože na něj při čtení určitě dostanete chuť.


Žádné komentáře:

Okomentovat